Ce se intampla in spatele pet-shop-urilor

Pentru cei care nu pot privi imaginile (sau nu stiu engleza) o sa descriu filmuletele in cele ce urmeaza…

Persoana care a investigat acest caz a lucrat sub acoperire la unul dintre cei mai mari distribuitori de animale pentru petshop-uri din America… si spune ca in perioada de 2 luni, cat a munci pentru ei, nu a vazut nici un animal sa fie consultat de catre un veterinar (nici macar animalele bolnave/ranite). Reportajul a fost realizat pentru PETA.

In primul filmulet se vede cum animalele sunt inghesuite in custi necorespunzatoare (ligheane si rafturi suprapuse foarte inguste) sau custi cu podele din sarma… si fortate sa se imperecheze (desi femela de iepure nu vroia, ingrijitorul o tine cu forta).

Apoi intr-o alta imagine un soricel care fuge pe podea (scapat din cusca) este strivit cu piciorul de catre un ingrijitor, care il arunca apoi la gunoi fara sa verifice daca mai traieste sau nu.

Animalele ranite grav erau lasate sa moara in chinuri (fara tratamente/calmante), iar alte animale cu tot felul e rani/boli (chiar si cele cu fracturi de oase) si care nu mai puteau fi scoase la vanzare erau folosite pentru imperecheri… desi acestea prezentau dureri pentru ca nu erau tratate in nici un fel.

Proceduri medicale (operatii) ce necesitau anestezii erau facute de catre oameni nepregatiti in domeniul medical/veterinar… intr-un mediu nesteril si cu ustensile necorespunzatoare. In imagine se vede cum un „nene” coase un iepure pe un birou… iepurele sangereaza foarte mult si se vede ca are dureri (nu este anesteziat suficient) si se zbate… spre nemultumirea „doctorului”…

Pentru a se putea determina sexul la pasarile tinere, ingrijitorii le recoltau sange… taindu-le (pe viu) unghiile din carne pana sangerau… Pasarea prezentata in imagine a muri in aceeasi zi.

In al doilea filmulet este prezentat cazul unui pui de papagal bolnav, din specia Cacatua Goffini, pe nume Angel.

Sub pretextul unei infectii stomacale, ingrijitoarea infometeaza puiul apoi ii introduce un tub pe gat si cu o seringa impinge si scoate apa… „spaland” stomacul pasarii, fara a cere parerea unui veterinar despre aceasta „procedura”.

In urmatoarele zile Angel continua sa planga (de foame si durere) si sa i se aplice acelasi tratament fara consultarea unui veterinar.

Dupa 13 zile Angel isi tine capul aplecat intr-o parte… intr-o pozitie nefireasca si este prea slabita pentru a-si intinde aripile.

In a 14-a zi, angajata sub acoperire se ofera sa o adopte pe Angel, pentru a o putea duce la un veterinar… dar cererea i se respinge datorita zvonurilor despre conditiile precare de sanatate ale animalelor din acea crescatorie. Ea a cerut conducerii, in nenumarate randuri, ca un veternar sa fie chemat pentru a verifica starea puiului… dar nu a venit nici unul.

Dupa 36 de zile Angel zace in cusca nefiind capabila sa se miste… dar inca in viata.

Pasarile din aceasta specie traiesc in mod normal pana la 70 de ani. Angel a trait doar 4 luni… intr-o cusca.

 

Nu avem de unde sti ce se intampla in spatele petshop-urilor… probabil ca acestea sunt doar cazuri izolate… cum spun unii… sau cum vor sa creada…

Cresterea pentru vanzare a animalelor de companie este o alta forma de exploatare… iar cei care le cumpara contribuie in mod indirect.

A fi iubitor de animale nu inseamna sa iti umpli casa cu animalute cumparate de la petshop ci sa le admiri in natura si sa le respecti dreptul la o viata cat mai fireasca lor.

Cum poti ajuta la protejarea animalelor? In primul rand nu mai sustine aceasta afacere… nu mai da bani pe animale. Poti, insa, adopta animale care au fost domesticite si abandonate sau ingrijite necorspunzator… cat despre cele salbatice… este bine sa ramana acolo unde sunt… pentru ca aceea e casa lor.

2 comments so far

  1. naen on

    Nu pot nici macar sa citesc intreaga insemnare. Ma doare inima cand stiu ca asemenea atrocitati se intampla in lumea noastra „civilizata”. Mi-e rau si-mi vine a plange si cand ajung in petshopul din Auchan Pantelimon (Bucuresti).

  2. bitza mica on

    bitza-mica: …n-am ce comenta mai mult imaginile vorbesc de prisos, vai de ei de „oameni” daca pot fi numiti asa, credeam ca numai la noi se intampla astfel de lucruri…ma uitam la biata faptura cum incerca sa se apere in fata acelei, nici nu stiu cum sa o numesc, se legana in stanga si in dreapta…asa se apara pasarile, ptr cine nu stie. ele nu au picioare puternice, labe in loc de aripi, cauta si ele o modalitate de a se opune unei interventii de-a omului in care vede ostilitate. nu vreau sa va influientez cu teoriile mele, un lucru e clar in biblie „fiecare om va da socoteala in ziua judecatii ptr binele sau raul care-l va fi facut in viata…nu mai zic de semeni”, mi-e frica sa ma port asa destul ca oamenii sunt extrem de rai, de fapt rautatea nu cunoaste granite terestre sau demografice, raul exista pretutindeni pe suprafata pamantului…mai ales in oameni. mare pacat de biata pasare, i-a luat viata in chip cumplit un „om nesabuit” probabil mai bolnav decat ea, sarmana. m-am oprit la timp cu vizionarea nu se poate vedea un astfle de tryler.


Lasă un comentariu